De herfst is in het land en dat merken we ook op ons bord.

Om hierop aan te sluiten, zetten we graag een bijzondere wijn in de kijker: de Italiaanse Brunello di Montalcino.

 

Brunello is zonder twijfel een van de toppers uit Italië, naast de Barolo (die we later nog in onze blog zullen bespreken).

De Brunello behoort ook tot de absolute wereldtop.

 

Het laarsvormige Italië is onderverdeeld in 20 regio’s, die overeen komen met de wijnregio’s.

Toscane is jullie ongetwijfeld bekend. Het is in deze regio dat de Brunello wordt gemaakt.

 

In Italië kent me 3 kwaliteitsniveaus voor wijn

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita): zo zijn er slechts 74 in heel Italië

DOC (Denominazione di Origine Controllata) : zo zijn er een 330-tal

IGT (Indicatione Geografica Tipica): zo zijn er een 120-tal

Alle wijnen die niet onder een van deze classificaties vallen zijn Vino da Tavola (tafelwijn).

 

Toscane, overal bezongen om zijn cultuursteden, zijn onovertroffen landschappen en zijn mild klimaat, heeft ook ons hart gestolen als het over wijnen gaat. Deze mooie regio is zonder enige twijfel de meest gekende en bejubelde wijnregio van Italië.

30% van de wijnen zijn wit, 70% rood.

Toscane heeft maar liefst 11 DOCG’s en 39 DOC’s.

In Toscane is het de Sangiovese-druif die baas is, want in het overgrote deel van de wijnen is deze druif het hoofdbestanddeel.

Bovendien is de Sangiovese de meest aangeplante druif in heel Italië.

Deze druif heeft ook een aantal klonen: Sangiovese Grosso en Picolo, Prugnolo Gentile, Morellino, Brunello…

Het is deze laatste die gebruikt wordt voor de Brunello di Montalcino.

 

Een Sangiovese wijn heeft steeds een fruitige neus met veel kersen, amarena’s, bramen maar je hebt ook toetsen van chocolade, tabak en zelfs theebladeren.

In de mond heeft Sangiovese veel body en fruit, mooie rijpe tannines en elegante zuren.

 

De DOCG Brunello di Montalcino is erkend sinds 1980 en heeft 1200 ha wijngaard ten Zuid-Westen van Siena.

De bodem is krijthoudende kleibodem (galestra), verweerde zandsteen (albarese), maar ook tufsteen en vulkanische bodem.

Het klimaat is eerder continentaal, en kent een groot verschil in dag- en nachttemperatuur door de hoogte. De regio is goed beschermd door de hoge Monte Amiata (1700 m).

DOCG Brunello di Montalcino is gemaakt van 100% Sangiovese Grosso of Brunello, en kan ten vroegste op de markt komen in januari van het 5e jaar (6” jaar voor riserva) volgend op de oogst.

De wijn moet minimum 2 jaar rijpen op vat en dan nog minimum 4 maanden (6 maanden voor de riserva) op fles.

Deze wijn bestaat dus enkel in rood.

Het kleine broertje van de Brunello is de DOC Rosso di Montalcino, en wordt wel ook wel « Baby Brunello » genoemd. Deze wijn wordt gelijkaardig gemaakt maar met minder lange rijping. Daardoor is deze wijn levendiger en frisser.

In ons aanbod vindt u de Brunello van Villa i Cipressi, een klein familiedomein ten zuiden van Montalcino.

Ze produceren jaarlijks 17. 000 flessen Brunello en 4000 flessen Rosso. De wijngaarden zijn Zuid/Zuid-West georiënteerd.

In het verleden werden hun wijnen meermaals bekroond met mooie scores van Wine Spectator en Robert Parker.

Een mooie herkenning van hun constante kwaliteit.