• Griekenland als wijnland

    Historisch & geografisch

    Door het feit dat Griekenland vrij groot is, verspreid over maar liefst 6 ‘breedtegraden’ en veel verschillende eilanden telt, is dit niet met één simpele geografische en klimatologische term vast te leggen.

    Het is ook één van de meest bergachtige landen van Europa, met weinig meren en rivieren, en veel pieken, ravijnen en de bijhorende biodiversiteit.

    Griekenland en al zijn eilanden zijn grotendeels gelegen tussen de 35ste (Kreta) – ter hoogte van Noord Afrika, en de 41ste breedtegraad (Thracië) – ter hoogte van Rioja.

    Algemeen kunnen we stellen dat wijnbouw in Griekenland erg verspreid is over het vasteland, het schiereiland Peloponnesos en de vele eilanden.

    Historisch gezien is de wijnbouw altijd heel belangrijk geweest voor de Grieken: belangrijk genoeg om er een God, Dionysos, aan toe te kennen en te vereren.

    Naar eigen zeggen zijn het de Grieken die de wijnteelt introduceerden in grote delen van Italië en vanuit het door hen gestichte Marseille naar meerdere plaatsen langs de Middellandse Zee.

    Economisch

    Dat de economische tijden in Griekenland nu reeds vele jaren een dieptepunt kennen is geen geheim. Bijna contradictorisch hiermee merken we dat de Griekse wijnsector het wel steeds beter doet, populairder wordt in het buitenland en ook steeds betere wijnen aflevert. Door de crisis verbruiken de Grieken zelf veel minder de kwalitatieve wijnen – men consumeert er liever de goedkope tafelwijnen. De betere wijnen worden gemaakt als economisch product voor de export. Ongeveer 80% van de wijnproductie is bestemd voor export.

    De Griekse wijnen zijn in vele landen een hype, en ze winnen ook heel vlot medailles, oa op de “Decanter World Wine Awards”.

    De afgelopen jaren is een nieuwe generatie wijnmakers en oenologen opgestaan. Vaak studeren ze eerst een aantal jaar in de het buitenland, oa Frankrijk.

    Zij hebben de gave om de moderne vinificatietechnieken te combineren met de traditionele know-how en de schat aan autochtone druivenvariëteiten.

    De druivenrassen

    In Griekenland groeien meer dan 300 (!) verschillende druivenrassen waarvan de meeste nergens anders groeien. Dit is het marketinginstrument van de Griekse kwaliteitswijnen en maakt het mogelijk om exclusieve wijnen te produceren. De belangrijkste witte rassen zijn assyrtiko, athiri, debina, malagousia, muscat, robola, savatiano en vilana. Hierbij kunnen we ook de “roze” druiven moschofilero en roditis rekenen. Als blauwe noemen we agiorgitiko, kotsifali, liatiko, limnio, mandilaria, mavrodaphne en xinomavro.

    Sommige wijnmakers gebruiken ook internationale druiven, waarbij de focus vooral op chardonnay en cabernet sauvignon ligt. Griekse blends met syrah, merlot, cabernet franc, grenache en/of refosco kunnen eveneens interessant zijn.

    Naast de druif zijn natuurlijk ook het klimaat en de ondergrond van belang voor de smaak van de wijnen.

    Wijntypes en gastronomie

    Zowat alle wijntypes worden in Griekenland gemaakt. De droge wijnen kunnen relatief fris tot zeer krachtig zijn. De zoetere wijnen zijn doorgaans versterkte wijnen.

    De Griekse keuken is eenvoudig en (h)eerlijk. Ze is gebaseerd op olijfolie, olijven, verse groenten, vis, vlees en kaas in vele soorten.

    Bij het aperitief, vaak ouzo (anijsdrank), horen “mezze”. Het brood smaakt altijd beter met Tzatziki (yoghurt en komkommer). Bekende gerechten zijn dolmas (gevulde groenten en druivenbladeren), kalamares (bijna altijd gefrituurd) en Moussaka (gehaktschotel met aubergine), en alle toeristen weten wat een Griekse salade is. Behalve wijn en ouzo kan je in elke “taberna” tsiroupo (een soort grappa) bestellen.

    Nog veel Grieken (vooral uitbaters van taberna’s) hebben de gewoonte om hun eigen wijnen te maken, en als karafwijn te verkopen aan veel lagere prijzen dan fleswijnen. Zelden halen deze producten echter een niveau dat zelfs een modale consument kan bekoren. Hiermee hebben ze onbewust een negatieve invloed op het imago van de kwaliteit van de Griekse wijnen.

    Een weetje

    Op eikgelagerde “table wines” uit Griekenland kan je de soms verwarrende vermelding “cava” of “kava” terugvinden. Dit heeft niets te maken met de Spaanse schuimwijn, maar is een kwaliteitsaanduiding die iets zegt over de duur van houtlagering bij tafelwijnen.

     

    Vinyo Wines heeft zich het afgelopen jaar verdiept in Griekse wijnen.

    We zijn erin geslaagd een mooi, kwaliteitsvol en breed assortiment samen te stellen van meer dan 30 authentieke Griekse wijnen, waaronder ook 11 verschillende assyrtiko’s uit Santorini (ons stokpaardje).

    Ontdek snel meer op onze webshop of tijdens onze degustatiedagen.