De laatste nieuwe aanwinst – en wat voor een – in ons assortiment zijn de wijnen van Hubert de Boüard.

We geven graag wat meer toelichting bij deze grote persoonlijkheid in de wijnwereld.

Sinds 1921 bezit de familie de Boüard een van de befaamdste wijnkastelen van Saint-Emilion: Château Angélus.

 

Hubert de Boüard is geboren in 1956 in het huis van zijn grootvader in Saint-Emilion. Die kocht Angélus in 1921, maar de familie bezat al wijngaarden in Saint-Emilion sinds 1782.

Hubert is deel van de zevende generatie en is opgegroeid tussen de wijngaarden.

Hij kreeg zijn eerste snoeischaar cadeau van zijn vader toen hij 7 was. Tijdens zijn vakanties werkte hij mee in de wijngaard en in de kelder, terwijl de meeste van zijn leeftijdsgenoten zich vermaakten in clubs in Bordeaux of Parijs. De afbeelding van deze snoeischaar vind je terug op kurken van de Hubert de Boüard wijnen.

 

Hubert studeerde oenologie aan de universiteit van Bordeaux en kreeg les van grote oenologen als Peynaud en Ribereau-Gayon.

Na zijn studies ging hij reizen en ervaring opdoen in andere wijnregio’s.

Daar kwam hij tot inzicht dat de bescherming van het milieu een essentieel onderdeel is van de wijnbouw en dat goede oenologische praktijken gebaseerd zijn op gezond verstand.

Hij pionierde met biodiversiteit, plantdichtheid, aanpassing van de onderstammen aan de bodemtypes en druivenrassen, rijping van de wijn op zijn droesem, zachte extractie van polyfenolen enz. En dit 20 jaar voor dat in de wijnwereld algemeen aanvaard werd dat dit alles een invloed heeft op de kwaliteit en expressie van de wijn.

 

In 1985 kreeg hij de leiding over Angélus. En hij maakt er ook de wijn.

Het domein onderging een modernisering, met respect voor de familiale tradities. In 1996 werd dit werk bekroond met een promovering in classificatie van “Grand Cru Classé” naar “Premier Grand Cru Classé”.

In 2012 volgt dan een tweede promovering en werd Angélus een “Premier Grand Cru Classé A”, de hoogst mogelijke classificatie in Saint-Emilion. Angélus komt zo in het zeer selecte groepje naast Cheval Blanc te staan.

Hubert startte ook zijn eigen projecten, en had inmiddels een gezin met 4 kinderen. Hij wilde ook aan hun toekomst denken en kocht een domein van 20 hectare in Lalande de Pomerol.

Daarnaast kocht hij, samen met zijn vriend Dominique Hébrard (voormalig mede-eigenaar van Cheval Blanc), het Château de Francs in de minder bekende appellatie Côtes de Francs.

En hij werd consulent-wijnmaker voor verschillende andere domeinen in Saint-Emilion, Graves, Pessac-Léognan, Pomerel, Haut Medoc, Margaux, St Estèphe en Pauillac maar ook in het buitenland, oa voor Ixsir in Libanon en Francisco Barona in Spanje (beide wijnen verkrijgbaar bij Vinyo Wines).

Ondertussen blijft hij ook Angélus beheren, en er de wijn maken.

 

En hij is niet te stoppen: sinds 2016 maakt Hubert de Boüard ook wijnen onder eigen naam en label.
Dit zijn – atypisch voor de Bordeaux regio – mono-cepage wijnen: gemaakt van 1 enkel druivenras.
Zo maakt hij een Cabernet Sauvignon, een Cabernet Franc en een Merlot in rood. Dit zijn de druiven die in Bordeaux doorgaans met elkaar geassembleerd worden.

In wit maakt hij een Chardonnay, atypische druif voor Bordeaux.

En een Sauvignon Blanc en Semillon, in mono-cepage. Opnieuw zijn dit de druiven die gebruikt worden in de klassieke Bordeaux assemblages.

Hij maakt ook een verrassende rosé, waarvan de samenstelling voorlopig een goed bewaard geheim blijft.

 

Hubert de Boüard is duidelijk een grote mijnheer.

We zijn dan ook bijzonder bevoorrecht en verrukt dat we jullie deze wijnen kunnen aanbieden:

https://www.vinyo.be/?s=bouard

 

Ook Chateau Angélus is voortaan te koop bij Vinyo Wines:

https://www.vinyo.be/shop/frankrijk/bordeaux/chateau-angelus-2018/