Nopera Epitome

Muscat at its best: zoete wijn van zongedroogde muscat druiven

62.65 /500 ml

incl btw

Land

Griekenland

Type

Dessertwijn 13,5%

Druif

Muscat

Nopera Epitome

Deze wijn is de belichaming van de inspanningen die zijn geleverd bij het maken van witte muskaatwijn. Het is een blend van speciaal geselecteerde vaten en oude wijnen afkomstig van verschillende terroirs, die in franse eiken vaten rijpen. De NOPERA oenologen combineren verschillende wijnjaren, afhankelijk van hun complexiteit, met als doel deze uitzonderlijke zoete witte muscat te maken.

Het is een wijn met een beperkte productie, die herinneringen oproept aan de oude, rijke Samische wijnen, en die zowel de filosofie als de diepe kennis van het NOPERA wijnmaken omvat.

De wijn heeft een donkere, amberkleur en een hoge complexiteit, met ondertonen van pruimen, koffie en karamel. In de mond is de wijn rijk aan abrikozen, honing en kersen en heeft hij een fijne, maar duidelijk waarneembare fraicheur, waardoor deze perfect uitgebalanceerde wijn het unieke karakter van de verschillende terroirs tot uitdrukking brengt, dankzij de lange afdronk.

Food pairing

Nopera Epitome is een dessertwijn of meditatiewijn.

Het domein

In 2017 pionierde  Nopera met de vinificatie op vat van Moschato Samos voor de bereiding van droge wijn. Hun gecertificeerde biologische wijngaarden op een hoogte van 800 meter, in combinatie met de minimale  interventie tijdens het vinificatieproces geven uiting aan het volledige potentieel van deze druivensoort en het terroir van Samos.

Samos en Muscat

In Griekenland is de teelt van wijnstokken altijd een van de belangrijkste onderdelen van de landbouw geweest. Op Samos is de wijnbouw ergens tussen de 1e en 9e eeuw v. Chr. begonnen. In de Griekse mythologie wordt beweerd dat Agaeos, de held van de Argonautische expeditie, de eerste was die de teelt van wijnstokken bevorderde. Er is een veelheid aan archeologische vondsten die deze verwijzingen bevestigen.

In de 15e eeuw ontvluchtten de bewoners het eiland vanwege de talrijke invallen van de veroveraars. Bij hun terugkeer, ongeveer een eeuw later, brachten zij nieuwe druivensoorten mee, waaronder de witte muskaatdruif die zijn oorsprong had in Klein-Azië.

Deze specifieke variëteit is identiek aan de Franse Muscat de Frontignan. Het staat vast dat de Fransen tijdens de druifluisepidemie stekken hebben genomen van de Samische witte muskaatdruivenstokken. Meer dan 80% van de wijnbouwgebieden van het eiland zijn met witte muskaatdruiven beplant. Deze variëteit wordt geassocieerd met een gemiddelde opbrengst, variërend van 500 tot 1000 kg per 1000 vierkante meter. De druiven zijn dicht, middelmatig groot met een dikke schil. Witte muskaat van Samos wordt vaak gebruikt voor de productie van uitzonderlijke, zoete wijnen, dus de druiven worden met de hand geplukt wanneer ze perfect rijp zijn. De oogstperiode kan tot een maand duren, afhankelijk van de hoogte van de wijnstokken en de ligging van de wijngaarden.

 

Heb je nog vragen? Aarzel niet ons te contacteren.

Welkom bij Vinyo Wines

Zoals velen hielden we wel van een lekker glas wijn. Die interesse in wijnen groeide een aantal jaar geleden uit tot een hobby, de hobby werd nadien een echte passie.

Naast een diploma Sommelier aan de Vlaamse Wijnacademie, behaalde ik mijn diploma Sommelier-Conseil aan de Université du Vin de Suze-la-Rousse (Frankrijk).

Vanuit die passie zijn we op zoek gegaan naar kwaliteitswijnen, wijnen die met hart en ziel geproduceerd worden door wijnbouwers die ook met passie werken.

Deze zoektocht bracht ons niet enkel naar de populaire appellaties of regio’s. Je vindt bij ons ook wijnen uit Libanon, Israël, Griekenland, Zwitserland, Oregon… Maar voor elke regio geldt dezelfde regel: we gaan enkel voor pure en zuivere wijnen van de beste kwaliteit, gemaakt met passie.

Tijdens onze zoektocht ontdekken we telkens weer fascinerende wijnen, prachtige nieuwe regio’s en gedreven wijnmakers. Het persoonlijk contact met de wijnbouwers is voor ons heel belangrijk. Zo zijn we zeker van de kwaliteit.

We nodigen je graag uit om mee op ontdekking te gaan.