ALS Wine

Deze wijn kreeg 95/100 van Greg Sherwood, Master of Wine

75.00 /750ml

incl btw

Land

Griekenland

Appellatie

Santorini

Druif

Assyrtiko

Type

Witte wijn

Jaar

2018

De wijn

ALS Wine is de uitzonderlijke nieuwe creatie van drie jonge Griekse wijnbouwtalenten.

Dit is een unieke uitdrukking van Assyrtiko uit Santorini. Met 12 maanden rijping op de droesem in de tank en nog eens 16 maanden rijping in de fles, vertonen de aroma’s complexe lagen van gekneusde gele boomgaardvruchten, bijenwas, rijpe peren, kamillethee, ziltheid van zeewind en uitgesproken minerale nuances van gemalen basalt en grind. Er zijn enkele echt verleidelijke, stoffige, leemachtige tonen, maar de neus behoudt nog steeds een indrukwekkende zuiverheid, focus en diepte.

De smaak is breed, vol en behoorlijk glycerol met zacht, romig, kruidig geel fruit, groene kruidenthee nuances, kruidige amandelen en walnoten en dan nog meer hartige perzikachtige, ziltige, pekelachtige maritieme complexiteit.

Dit is een zeer indrukwekkende witte wijn met een uitzonderlijke diepte, concentratie in de mond en een zachte, harmonieuze balans.

De wijn omhult het pallet en de smaken resoneren met een hartige intensiteit en persistentie gedurende meer dan een minuut voordat de zuivere, zachte zuren het extravaganza tot een laatste einde brengen.

Een buitengewone creatie (Slechts 1.300 flessen werden geproduceerd)

Het idee

“Na 20 jaar het land van Santorini te hebben bestudeerd en bewerkt, hebben we in 2018 besloten om onze expertise voor het eerst te bottelen. Het idee om een wijn te creëren kwam als vanzelf en we voelen ons vereerd om deel uit te maken van zo’n extreem terroir door de kostbare Assyrtiko wijnstokken te planten en te laten groeien. Onze druiven reisden van Santorini naar Syros, waar zowel de vinificatie als de botteling plaatsvonden in de faciliteiten van een collega-wijnmaker. Het resultaat weerspiegelt het enorme respect dat wij voor dit unieke landschap hebben.”

Kolovos Alexis | Papaeconomou Yiannis | Roussakis Ilias

Yiannis Papaoikonomou studeerde oenologie in Athene voordat hij in 2009 naar Santorini ging om te werken bij Domaine Sigalas, waar hij werkte als wijngaardmanager (onder begeleiding van een consultant) en als assistent-wijnmaker. In 2013 verliet Yiannis Santorini om naar Chili (Vina Maquis), Nieuw-Zeeland (Oyster Bay) en Frankrijk (Chapoutier) te gaan voor verdere werkervaring en in 2015 keerde hij uiteindelijk terug naar Santorini om samen met Ilias Roussakis de Vassaltis Winery letterlijk van de grond af aan op te helpen bouwen.

Ilias studeerde agronomie in Athene en oenologie in Montpellier. Hij begon te werken in de wijngaarden van Santorini, bij Sigalas en Hatzidakis, terwijl hij ook werkte bij T-Oinos op het eiland Tinos als hoofd-olonoloog. Zijn brede ervaring heeft hem geholpen om met groot succes consulting te verlenen aan wijnhuizen op de Cycladische eilanden.

Het derde lid van het team achter ALS is Alexis Kolovos, die oorspronkelijk agronomie studeerde en nu als landschapsarchitect op de Cycladen werkt. Maar zijn doel was altijd om een wijngaard te beheren en met het ALS project is dit eindelijk werkelijkheid geworden.

Terwijl ze dezelfde visie delen voor Santorini’s terroir, is er ook een sterke vriendschap die de drie ALS partners verbindt. In 2015 kregen ze eindelijk de kans om een wijngaard te huren in Imerovigli met een contract van 25 jaar….

De wijngaard & vinificatie

De wijngaard is 2,5 ha groot en was zeker niet in een geweldige staat toen zij hem overnamen. Jaar na jaar begonnen ze meer wijngaarden te huren. Zo ontstond een bedrijf dat vandaag de dag 6,5 ha gezonde, productieve wijngaarden runt in Vourvoulos, Oia, Megalochori en Imerovigli.

Hoewel de meeste van hun druiven worden verkocht aan wijnhuizen zoals Vassaltis, konden ze de verleiding niet weerstaan om een deel van hun eigen druivenoogst te vinifiëren en dus besloten ze in 2018 om hun eerste wijn te maken. Met de hulp van hun goede vriend Nikos Chatzakis, een collega-wijnmaker op het eiland Syros, die ermee instemde om hen te ontvangen en hen toe te staan ALS vinificatie in een hoek van zijn kelder, werd hun eerste pure Assyrtiko creatie geboren.

Door alleen de allerbeste trossen van elke plant te selecteren, oogstten ze hun eerste druiven op de avond van 19 augustus 2018, laadden ze een gekoelde vrachtwagen voordat ze de veerboot naar Syros namen. Vier uur later persten ze de Assyrtiko in een pneumatische pers. Ze hielden het sap een dag in een tank, met lage temperaturen om het een beetje te laten klaren en de volgende dag werd de wijn overgetapt. Het sap werd voorzichtig in hun kleine inox tank gepompt waar de gisting plaatsvond bij 20-21 graden Celsius met geselecteerde gist. De wijn bleef 12 maanden op de wijnmoer met een battonage van 4 maanden voordat hij op 11 juli werd gebotteld en nog eens 16 maanden in de fles bleef voordat hij werd vrijgegeven.

De huidige release is nog steeds de 2018, maar ze hebben ook 1.300 flessen geproduceerd in 2019, 2020 en 2021. Vanaf 2022 hopen ze hun productiehoeveelheid te verhogen.

De naam “ALS Wine”

ALS betekent de Homerische zee, het zout
De eeuwige geest en de smaak van de eilanden

Food pairing

Deze ALS Wine is gastronomisch breed inzetbaar bij de betere visgerechten, gevogelte, kazen, vegetarische gerechten, kreeft…

 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

 

Welkom bij Vinyo Wines

Zoals velen hielden we wel van een lekker glas wijn. Die interesse in wijnen groeide een aantal jaar geleden uit tot een hobby, de hobby werd nadien een echte passie.

Naast een diploma Sommelier aan de Vlaamse Wijnacademie, behaalde ik mijn diploma Sommelier-Conseil aan de Université du Vin de Suze-la-Rousse (Frankrijk).

Vanuit die passie zijn we op zoek gegaan naar kwaliteitswijnen, wijnen die met hart en ziel geproduceerd worden door wijnbouwers die ook met passie werken.

Deze zoektocht bracht ons niet enkel naar de populaire appellaties of regio’s. Je vindt bij ons ook wijnen uit Libanon, Israël, Griekenland, Zwitserland, Oregon… Maar voor elke regio geldt dezelfde regel: we gaan enkel voor pure en zuivere wijnen van de beste kwaliteit, gemaakt met passie.

Tijdens onze zoektocht ontdekken we telkens weer fascinerende wijnen, prachtige nieuwe regio’s en gedreven wijnmakers. Het persoonlijk contact met de wijnbouwers is voor ons heel belangrijk. Zo zijn we zeker van de kwaliteit.

We nodigen je graag uit om mee op ontdekking te gaan.