Met de zomer voor de deur (al kunnen we zeker ook niet klagen over onze lente) werpen we graag ons licht op rosé wijnen.

In de volksmond is rosé gewoon “rosé” maar wist je dat er verschillende manieren bestaan om rosé wijn te maken? We lichten ze graag even toe in deze blog.

Om te beginnen bestaat wijn voor 85% uit water. In resterende 15% vinden we oa de polyfenolen terug. Bij rode en rosé wijn zijn dit anthocyanen (kleurgevers). Het spreekt voor zich dat het aandeel anthocyanen (en dus kleur) groter is in rode wijn dan in rosé wijn.

Eigenlijk is het eenvoudig: de kleur is (grotendeels) afkomstig van de schil. Blauwe druiven bevatten (in de meeste gevallen) kleurloos sap. Het sap moet dus in contact komen met de schil om kleur op te nemen.

Op druivensoorten met gekleurd sap komen we in een latere blog terug.

Hoe langer het contact tussen het sap en de schil, hoe meer opname van kleur (en dus hoe donkerder de wijn).

De extractie van kleur kan gebeuren op verschillende momenten in het vinificatieproces. En zo maken we dus een onderscheid tussen:

  • rosé de pressurage
  • rosé de macération – waarbij we nog een onderscheid maken tussen “rosé de saignée partielle” en “rosé de saignée totale”
  • rosé d’assemblage

“Rosé de pressurage” wordt gemaakt zoals een witte wijn: het schilcontact gebeurt bij het persen, bij aanvang van het vinificatieproces dus. Pas na het persen volgt de gisting. Er is bijgevolg geen extractie van tannines. De kleur zal licht zijn.

“Rosé de macération” wordt gemaakt zoals een rode wijn: de druiven worden gekneusd, er is contact tussen het sap en de schil en de alcoholische gisting wordt al dan niet opgestart. Hier kan dus sprake zijn van een lichte extractie van tannines. Op het ogenblik dat de gewenste kleur is verkregen, vloeit het sap voor de rosé af en zal verder gevinifieerd worden zonder de schillen (zoniet krijgt men rode wijn). De kleur van deze wijnen zal iets donkerder zijn.

Onze derde categorie, de “rosé d’assemblage” is de grote uitzondering op de regel. Het is zo dat in Franse AOC wijnen (en bij uitbreiding ook de meeste andere kwaliteitswijnen) enkel de eerste of tweede methode mag gebruikt worden om een rosé wijn te maken. De grote uitzondering op de regel is… Champagne. Enkel en in alleen in de AOC Champagne mag men voor het verkrijgen van de basiswijn witte en rode wijn met elkaar mengen. Dit product gebruikt met dan als basis voor de tweede gisting op fles en het verkrijgen van een rosé Champagne.

Dus zeg niet langer zomaar “rosé” tegen een rosé wijn…

Voor meer info, neem gerust contact op met Vinyo Wines.