In deze blog geven we graag een helikopterzicht over Bourgogne.
De wijnregio Bourgogne in Frankrijk wordt meestal geassocieerd met de Côte d’Or, de meest toongaangevende sub-regio die zich situeert tussen Dijon en Chagny.
Dit is echter slechts een gedeelte van de grotere Bourgogne regio.
Wat heel wat mensen niet weten, is dat de Bourgogne regio begint rond Chablis.
Het wijngebied Bourgogne (28.000 ha wijngaard) strekt zich uit van noord naar zuid over 260 km.
In het noorden is er de regio Chablis – Grand Auxerrois (ongeveer 150 km ten noordwesten van Dijon).
Met wat verder in het oosten de minder bekende Le Châtillonnais, in het noorden regio Jovinien, en in het zuiden de regio Vézelien.
Van Dijon tot Chagny (55 km) vinden we de befaamde regio Côte d’Or waar de wijngaarden gelegen zijn op een smalle, naar het zuidoosten gerichte strook heuvels.
De Côte d’Or is dan op zich weer samengesteld uit de noordelijk gelegen Côte de Nuits en de meer zuidelijke Côte de Beaune.
Van Chagny tot Sercy, over een afstand van 40 km, vindt men de regio Côte Châlonnais.
Ten zuiden van de Côte Châlonnais bevinden zich de wijngaarden van de Mâconnais, ten noorden van Tournus tot net onder Mâcon (50 km).
En tenslotte : ten zuiden van Mâcon tot aan de voorsteden van Lyon bevinden zich over een afstand van 55 km (ten oosten van de Mont du Beaujolais) de wijngaarden van de Beaujolais.
Een heel diverse regio dus, zowel wat betreft bodem als klimaat.
Historisch
Tot op heden weet men niet met zekerheid wie als eerste wijnstokken aanplantte in Bourgogne.
Vast staat dat er al wijnbouw was toen de Romeinen Gallië veroverden en dat zij de wijnbouw verder hebben ontwikkeld.
Het was de eerste hertog van Bourgogne, Filip De Stoute, die in 1395, besliste om de heraanplant te bevelen van de pinaudruif (voorloper van de pinot noir) ten nadele van de toen gebruikelijke gamaydruif.
De wijnbouw in Bourgogne bleef zich verder ontwikkelen, ondanks de phylloxeraplaag (rond 1874).
Tot op vandaag hebben de wijnen zich steeds een imago van prestige en kwaliteit toegeëigend.
Het is één van de bekendste wijnstreken ter wereld, die als geen ander de notie terroir verdedigt
Economisch
Het Bourgondische wijngebied heeft 28 320 ha in productie, beslaat slechts 3 % van de totale oppervlakte aan wijngaarden in Frankrijk, maar telt 101 appellaties (wat bijna een vierde van alle Franse appellaties is).
In productiecijfers betekent dit 200 miljoen flessen, waarvan er 47 % bedoeld zijn voor de export (naar 160 landen), 23 % groot-distributie, 14,5 % verkoop in de eigen regio, 12 % horeca en 3,5 % gespecialiseerde winkels.
Er zijn 3800 wijndomeinen ( 26% marktaandeel), 250 negocianten (58 % marktaandeel) en 23 caves coöperatives (16 % marktaandeel).
Druivenrassen
Wat druivenrassen betreft, is Bourgogne een heel eenvoudige regio.
Voor de witte druivenrassen is dit hoofdzakelijk Chardonnay (50%).
Daarnaast vinden we ook nog Aligoté (6%) en in heel beperkte mate Sauvigon Blanc, Pinot Blanc en Pinot Gris.
Wat de blauwe druiven betreft, steekt de Pinot Noir met kop en schouders boven (41%), bijgestaan door de Gamay Noir (2,5%) en een heel klein beetje César en Tressot (u waarschijnlijk onbekend… 😊).
Topkwaliteit
De Grand Crus van de Bourgogne behoren tot de absolute wereldtop.
Er zijn 33 grand crus, met een oppervlakte van 557 ha waarvan 198 ha voor witte wijn en 359 ha voor rode wijn.
Deze grand crus komen uitsluitend voor in de regio’s Chablis en Côte d’Or.
De Grand Crus van Romanée-Conti, Chambertin, Musigny en Montrachet behoren tot de duurste wijnen ter wereld.
Wil je graag kennismaken met deze regio?
Ontdek de wijnen op onze webshop.
We stellen je graag onze Pouilly Fuissé voor: https://www.vinyo.be/shop/frankrijk/bourgogne/bourgogne-pouilly-fuisse/